Shri Chaitanya Mahaprabhu

Startside
Innføring
Vår tro
Historie
Læremestre
Ordliste
Tidsskrift
Boksalg
I Norden
Musikk
NY: I media
Bilder
Skoleside
Kontakt
Kalender
Lenker

SHRILA B.V. SWAMI MAHARAJA OM SHRILA B.R. SHRIDHARA MAHARAJA

Shrila Shridhara Swami var gäst hos Shrila Bhakti Vedanta Swami Prabhupada under en festival i Mayapura, Indien, 1972. Shrila Prabhupada höll då följande tal till sin gästs ära:

Vi är mycket lycligt lottade som har möjlighet att få lyssna till Shri Shrimad Om Vishnupada Paramahamsa Parivrajakacharya Bhakti Rakshaka Shridhara Maharaja. Både till ålder och av erfarenheter är han äldre än mig. Jag har haft lyckan att få ha hans umgänge sedan en lång tid tillbaka, ända sedan 1930 eller tidigare. Då hade han ännu inte accepterat sannyasa, utan hade just lämnat sitt hem. Han for till Allahabad för att predika och genom den lyckliga omständigheten kom vi att träffas.

Shridhara Maharaja bodde i mitt hus under många år och därför hade vi tillfälle till många förtroliga samtal. Han har ett sådant högt förverkligande av Krishna att man skulle svimma om han talade om sina högsta förverkliganden. Han har alltid varit min goda rådgivare och jag tog hans råd mycket allvarligt, då jag redan från början visste att han var en ren hängiven till Krishna. Därför ville jag gärna ha hans umgänge. Krishna og Prabhupada [de bådas andlige mästare] ville tydligen att han skulle förbereda mig. Vårt förhållande är mycket förtroligt.

Efter det att vår andliga mästares institution brutit samman, ville jag organisera en annan och göra Shridhara Maharaja till ordförande. Shrila Bhakti Siddhanta Saraswati Thakura sa till mig att Shridhara Maharaja är en av de förträffligaste predikarna av Krishnamedvetande i världen, och jag ville ta honom med överallt. Detta var min allvarliga önskan. Men eftersom det inte är möjligt för honom att resa jorden runt och predika, ville jag att världens folk åtminstone skulle få en möjlighet att komma till honom.

För att kunna göra andliga framsteg här i livet, måste vi vända oss till någon som verkligen utövar andligt liv. Om någon är verkligt intresserad av att ta instruktioner från en shiksha-guru, en instruerande andlig mästare, kan jag rekommendera Shridhara Maharaja som den mest kompetenta av alla mina gudbröder. Till och med jag betraktar Shridhara Maharaja som min shikska-guru, så vad kan man då inte säga om den fördel som andra kan erhålla från hans umgänge.